Zupy zdają się schodzić dziś na dalszy plan, szczególnie w obliczu coraz to nowszych potraw. Jednak w żadnym wypadku nie warto z nich rezygnować – zupa to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie, dla którego koniecznie powinniśmy znaleźć miejsce w naszej codziennej diecie!
Na podstawie badań przyjmuje się, że aby dostarczyć organizmowi właściwą ilość witamin i składników mineralnych należy spożywać dziennie 0,5 kg warzyw. Fakty są jednak takie, że mało kto spełnia to minimum. Problem ten dotyczy nie tylko najmłodszych, ale również osób dorosłych i seniorów.
Jeśli pomimo wielu prób wciąż nie potrafimy przekonać się do warzyw w klasycznej postaci to świetnym rozwiązaniem mogą być różnego rodzaju zupy warzywne, które stanowią wartościową alternatywę. Należy pamiętać jedynie o dwóch kwestiach – zupę warzywną gotuje się krótko (do 15 minut) oraz pod przykryciem (nie dotyczy warzyw kapustnych). Wówczas potrawa zachowa większość składników odżywczych i będziemy w stanie wyposażyć nasz organizm w cały szereg witamin!
Zupy to rodzaj posiłku, z którego nie trzeba rezygnować nawet podczas diety odchudzającej. Wręcz przeciwnie – stanowią one wręcz idealne danie dla osób, którym zależy na zgubieniu kilku kilogramów. Dlaczego? Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym ma to do siebie, że syci, ale nie jest kaloryczna i co za tym idzie – nie tuczy. Na przykład porcja zupy jarzynowej, na którą składa się 300 g, dostarcza zaledwie ok. 100 kalorii! Dobrą alternatywą mogą być także zupy gotowane na wywarze z chudego mięsa lub drobiu bez skórki. Po zjedzeniu takiego posiłku doznamy uczucia sytości bez bombardowania organizmu kaloriami i zostawimy mniej miejsca na – zazwyczaj bardziej kaloryczne – drugie danie.
To argument, który z pewnością trafi do wszystkich osób nieprzepadających za kuchennymi podbojami lub zwyczajnie nie mających na takowe czasu. Zupy są zazwyczaj na tyle proste w przygotowaniu, że może je ugotować w zasadzie każdy – niezależnie od umiejętności. Dla przykładu, zupę z mrożonek przygotujemy w ciągu raptem kilku minut. Następnie trzeba wzbogacić ją tylko o dodatki takie jak kasza, makaron, ziemniaki lub ryż i dostajemy gotowy posiłek!
Podczas jesienno–zimowego okresu warto przynajmniej częściowo zrezygnować z zimnych potraw i zastąpić je ciepłymi. Chłodne dania dodatkowo wyziębiają organizm, czego efektem mogą być osłabienie układu odpornościowego oraz rozmaite infekcje. Wówczas z pomocą przychodzą nam właśnie ciepłe zupy, dzięki którym nie tylko rozgrzejemy cały organizm, ale również zjemy wartościowy posiłek. Jeśli gorącą zupę wzbogacimy o zielone warzywa lub słynące z prozdrowotnych właściwości cebulę i czosnek, to otrzymamy istną bombę witaminową, która wyposaży nasz organizm w nową siłę do walki z różnego rodzaju wirusami i bakteriami.
Dzięki swojej różnorodności zupy łączą niezwykle szeroką gamę składników – od mięsa i tłuszczów, po warzywa, kasze czy ryż. Znajduje to oczywiście swoje odzwierciedlenie w ilości składników odżywczych, których jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi poprzez regularne spożywanie rozmaitych zup. Witaminy, minerały, białko, tłuszcz i węglowodany – to wszystko możemy przyswoić właśnie za sprawą zupy!
Zdj. główne: Bluebird Provisions/unsplash.com