Regularne picie herbaty pozwala nie tylko zachować zdrowie, ale też wydłużyć życie. Szczególnie cenna pod tym względem jest herbata zielona – co warto wiedzieć o tym napoju i innych rodzajach herbaty?
Zdecydowanym liderem wśród herbat, po które najczęściej sięgają nasi rodacy, jest black tea. Czarna herbata nie tylko jest smaczna i świetnie rozgrzewa w chłodne dni, ale też obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Wiele osób zastanawia się, dlaczego w ogóle warto pić herbatę?
Zgodnie z badaniami opublikowanymi w „American Journal of Clinical Nutrition” w ciągu 5-letniego eksperymentu zauważono, że u tych uczestników, którzy nie pili regularnie herbaty, spadek mineralnej gęstości kości następował znacznie szybciej, niż u osób, które często piły ten napój.
W opinii naukowców odpowiedzialnych za przeprowadzenie badania, ten zdrowy napój może pozwolić nam utrzymać szkielet w świetnym stanie, mimo postępującego procesu starzenia. Jakie rodzaje herbat są szczególnie cenne z punktu widzenia zdrowia?
Zielona herbata już lata temu została uznana za najzdrowszy napój na świecie. Nie bez przyczyny jej zalety doceniło miliony Japończyków, którzy są jednym narodów o najwyższym wskaźniku długowieczności – przyczynia się do tego regularne picie zielonych herbat.
To nie koniec jej zalet. Zielona herbata:
Eksperci podkreślają, że najbardziej wartościowa jest herbata liściasta, mimo że jej przyrządzenie wymaga nieco więcej wysiłku, niż zalanie kubka z torebką ekspresową gorącą wodą (optymalna temperatura wody to 70–80° Celsjusza).
Wiele korzyści zdrowotnych może nam zaoferować również czerwona herbata. Pu-erh jest szczególnie zalecana osobom, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy – skutecznie przyspiesza spalanie tłuszczu i redukuje apetyt.
Oprócz właściwości odchudzających ten tradycyjny chiński napój wykazuje działanie pobudzające i chroni zęby przed wystąpieniem próchnicy. Wprowadzenie czerwonej herbaty na stałe do swojej diety pozwala też obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
W jakiej temperaturze należy parzyć czerwoną herbatę? Najlepiej zalać ją wodą, która ma 90–95° Celsjusza.
Biała herbata charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. Ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny – wspiera odporność (pobudza syntezę limfocytów). Wykazuje również działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze oraz poprawia nastrój.
Pita regularnie przyczyni się do poprawy stanu naszych zębów oraz dziąseł. Jest polecana diabetykom (ułatwia ustabilizować poziomu glukozy we krwi). Napój ten, podobnie, jak zielona herbata, jest silnym przeciwutleniaczem (opóźnia proces starzenia). Pamiętajmy, że białej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem – odpowiednia temperatura wody to około 80–90° Celsjusza.
Ostatnim polecanym napojem jest żółta herbata – niestety wciąż mało znana i niedoceniania przez wiele osób. Ten wyjątkowy napar zapobiega łamliwości kości i hamuje działanie wolnych rodników. Wspomaga nie tylko układ kostny, ale i układ krążenia (jak wykazały badania, ma zdolność do rozrzedzania krwi).
Ze względu na śladowe ilości kofeiny nie podrażnia żołądka, możemy bez przeszkód pić ją przed snem. Ten smaczny i zdrowy napój poprawia też koncentrację i pamięć. Żółtą herbatę należy zalać wodą o temperaturze 85–90° Celsjusza.
Przeczytaj też: WYJAŚNIAMY, CO WŁAŚCIWIE ALKOHOL ROBI Z NASZYM ORGANIZMEM I PODAJEMY PRZEPISY NA PYSZNE DRINKI ZERO PROCENT
Zdjęcie główne: Lisa/ pexels.com